Casa Henri Coandă, imobil de patrimoniu din centrul Capitalei, a fost vândută ilegal, potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi pe anul 2011. Polițiștii au început o anchetă, potrivit Agerpres.
Un membru al Academiei Române a vândut ilegal unor rechini imobiliari o parte din casa lui Henri Coandă, donată statului român de urmaşii marelui savant. Monument istoric de o inestimabilă valoare, imobilul a fost înstrăinat în 2008, la un preţ mult mai mic decât valoarea de piaţă, cu toate că statul avea dreptul legal de preempţiune, prin Ministerul Culturii.
Afacerea imobiliară a fost pusă la cale în 2008, când palatul Coandă se afla în administrarea RAAPPS. Curtea de Conturi a stabilit că înstrăinarea imobilului este ilegală. Tranzacţia imobiliară a încălcat şi Legea patrimoniului naţional, vânzarea făcându-se fără avizul Ministerului Culturii. Mai mult, reprezentanţii ministerului avertizaseră Academia Română, printr-o adresă, că vila este monument istoric, iar statul are drept de preempţiune, mai susțin inspectorii Curții de Conturi.Vila situată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, a funcţionat ca muzeu până în 1977, când statul comunist a deposedat Academia de imobil, iar exponatele au fost depozitate la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida“. Ulterior, clădirea a fost sediul mai multor ambasade, ultima fiind cea a Algeriei.
Anchetă la sesizarea Curții de Conturi
Poliţia Capitalei face verificări cu privire la înstrăinarea unui imobil din sectorul 1 care ar aparţine Academiei Române şi care ar fi fost înstrăinat în anul 2009 chiar de secretarul general al instituţiei, au declarat miercuri pentru Agerpers oficiali ai DGPMB. Potrivit acestora, sesizarea a fost făcută de Curtea de Conturi şi face referire la secretarul general al Academiei Române, care ar fi înstrăinat imobilul, aflat în patrimoniul instituţiei publice, unei alte persoane. Poliţiştii