Suntem plãtiţi ca-n est şi plãtim ca-n vest. Acesta este adevãrul spus pe scurt. Dar ce este şi mai grav este faptul cã nici în viitorii trei ani nu sunt şanse de redresare a acestui aspect, dupã cum susţinea în august ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian. Pentru a face o comparaţie între noi şi “ei”, sã vedem care este salariul minim în România, în momentul de faţã şi care sunt salariile minime în unele ţãri din Europa de Vest. Dar şi care sunt preţurile plãtite de noi la utilitãţi şi alimente, faţã de vestici. Aşa veţi înţelege mai bine ce vremuri trãim noi românii.
Salariul minim din România, o ruşine pentru Uniunea Europeanã! Numai privind salariul minim din România în comparaţie cu alte salarii minime din ţãrile vestice ale Europei, ne dãm seama cã am fost primiţi în Uniunea Europeanã doar pe criterii politice şi ca o ţarã de desfacere a mãrfurilor pentru cei, totuşi, 22 de milioane de români. Şi nu din alte cauze. Salariul minim pe economie de 540 de lei, echivalentul a aproximativ 149 de euro, este de-a dreptul ruşinos. Faţã de 1.570 euro (Luxemburg), 1.283 euro (Belgia), 1.276 euro (Franţa), 1.369 euro (Marea Britanie), 1.499 euro (Irlanda), 1.290 euro (Olanda). Trebuie ştiut cã în prezent doar şapte state ale Uniunii Europene nu au un salariu minim garantat prevãzut în legislaţia muncii, dar cã în aceste state nu existã salarii mai mici de 700 de euro, cum e cazul Ciprului, sau 800 de euro în cazul Italiei, în timp ce în celelalte cinci ţãri, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Austria, cel mai mic salariu întâlnit porneşte de la 1.200 de euro în sus.
Din toate ţãrile Uniunii Europene, doar Bulgaria ne mai “întrece”, 108 euro. În schimb, suntem întrecuţi cu brio de unguri (420 euro), cehi (370 euro), polonezi (270 euro), sloveni (590 euro), ca sã dãm exemple de ţãri foste comuniste.
Preţuri aproape cât cele din Occident, ba ch