Cancelarul german, Angela Merkel, a lasat usa deschisa pentru exploatarile de gaze de sist in tara sa, spunand ca guvernul se va consulta cu societatile din domeniu si cu opinia publica, pentru a se ajunge la un consens.
"Sunt mai multe efecte asupra mediului care trebuie observate, iar Germania este o tara dens populata, asa ca acestea vor cantari si mai mult", a spus Merkel, citata de Bloomberg. "Suntem in mijlocul discutiilor. Cred ca nu vom transforma in lege nimic ce nu este acceptat de toate partidele", a adaugat ea.
Fracturarea hidraulica, folosita la exploatarea gazelor de sist, prezinta o serie de probleme atat de mediu, cat si politice, mai ales ca urmeaza alegeri federale in Germania, pe 22 septembrie.
Principalul partid de opozitie a cerut o interzicere temporara a practicii, in timp ce Partidul Verde vrea o interzicere completa. Coalitia condusa de Merkel vrea sa stabileasca un set de reguli pentru acest tip de exploatare.
"Exista un consens asupra faptului ca fracturarea hidraulica nu va fi tipul preferat pentru exploatarea energiei", a spus Merkel, insa aceasta nu sustine nici interzicerea.
Potrivit spuselor sale, aceasta tehnologie poate duce la dezvoltarea unei noi surse de gaze in Germania. "Cel mai important lucru este sa nu reprezinte un pericol pentru populatie sau mediu", a subliniat cancelarul german.
Fracturarea hidraulica, prin care se sapa puturi si se sparg rocile cu presiunea unui mix de apa, nisip si produse chimice, pentru a se elibera gazele, a fost practicata in anumite parti din Germania inca din anii 1960.
Tara are rezerve de gaze de sist de aproximativ 2,3 miliarde de metri cubi, destul cat sa creasca productia de gaze din prezent de 100 de ori.
Cancelarul german, Angela Merkel, a lasat usa deschisa pentru exploatarile de gaze de si