Femeile "fabrici de ovule" riscă să rămână infertile din cauza procedurilor riscante la care sunt supuse: "Sunt stimulate cu hormoni excesiv, ce se ia de la o femeie se poate folosi la alte şase".
Chiar dacă în România există o lege prin care este interzis traficul de organe, cazul clinicii private Med New Life din Capitală arată că gustul banilor bate orice. Ieri, doi reprezentanţi ai amintitei clinici au fost arestaţi de procurorii DIICOT, fiind suspectaţi de trafic cu ovule.
Cazul a ajuns şi în presa din Israel. "The Times of Israel", de exemplu, scrie că reputatul profesor Raphael Ron-El (foto), şeful Clinicii de fertilizare in vitro de la Centrul Medical Assaf Harofeh, care funcţionează în cadrul Universităţii de la Telaviv, a fost arestat în România, împreună cu laborantul său, Dafna Komarovsky.
Potrivit anchetatorilor, reprezentanţii clinicii racolau studente cu situaţie materială modestă, cărora le prelevau ovule contra sumei de 600-800 de euro pe care le vindeau apoi cu 3.000-4.000 de euro cuplurilor din afară. "Traficul de ovule este asimilat celui de organe şi este interzis prin lege. Donatorul nu poate avea niciun beneficiu de pe urma donării", ne-a explicat Dan Luscalov, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Sentinţe fără PRECEDENT. Medici CONDAMNAŢI pentru trafic de ovule!
Multe dintre tinerele care trecuseră pragul clinicii habar nu aveau de riscurile la care se supun. "Durerile sunt cumplite şi când se iau hormoni şi când se face puncţie, să fie scoase ovocite", povesteşte o femeie din Bucureşti care a făcut de două ori FIV.
Urmărirea este esenţială. "Femeia care urmează un tratament de stimulare ovariană trebuie monitorizată hormonal şi ecografic. Recoltarea ovocitelor rezultate în urma tratamentului se face prin puncţie transvaginală, sub anestezie generală şi control ecografic", a expl