Cine şi-a asumat - şi din ordinul cui? - misiuni de intimidare a jurnaliştilor, de la Chişinău şi Bucureşti, a căror singură "vină" este aceea de a susţine, cu argumente istorice, cu pledoarii de bun simţ, cu un patriotism nemimat, necesitatea reunificării europenilor, de naţionalitate română, trăitori în stânga şi în dreapta Milcovului de azi, Prutul lacrimilor românilor cu conştiinţă naţională?
Ce anume a provocat comentariul de mai jos? Este vorba de două evenimente publice. Surprinzătoare. De ce? Prin natura afirmaţiilor a doi demnitari din Al Doilea Stat Românesc – aşa cum deja este identificat pe harta lumii, la Departamentul de Stat, peste Ocean.
Primul s-a derulat la şedinţa din 20 februarie a executivului de la Chişinău. În mod neaşteptat, pentru cei avizaţi, activitatea Ministerului Apărării a fost apreciată pozitiv – da, aţi citit bine! – de către premierul de peste Prut. Deloc întâmplător.
Al doilea s-a petrecut cu 24 de ore înainte – dar a devenit relevant doar acum – în prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, care a fost invitatul special al celor care au făcut bilanţul unei structuri informative controversate, cu trei componente vizibile, toate neoficiale.
Un ministru cu potenţial euro-atlantic
La şedinţa din 20 februarie, a guvernului Republicii Moldova, activitatea Ministerului Apărării, de la Chişinău, a fost apreciată, într-o manieră deloc negativă, de însuşi premierul Vlad Filat.
Pentru cititorul acestor rânduri, o asemenea atitudine este banală. Din păcate constituie excepţia – care nu a fost întâmplătoare –, nu regula raportării la armată, a celui ce conduce, de facto, landul dintre Prut şi Nistru.
Ce lăuda conaţionalul Filat?
Afirmaţiile lui pozitive au fost exprimate în legătură cu ratificarea unui acord, între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
Pe baza acestuia, militarii români,