In Romania sunt circa 11.000 de bancomate, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala. Cele mai multe sunt operate de BCR (2400), urmate de BRD (peste 1500) si Raiffeisen (1200). Costul unui ATM este de circa 10.000 de euro in medie, au spus pentru HotNews.ro surse din piata. Iar profitul bancii adus de un bancomat este de circa 3-400 euro lunar. Cat despre sumele care zac in bancomate, depind foarte mult de unde e amplasat automatul.”Cand alimentam un bancomat ne uitam la media zilnica a retragerilor si nu bagam bani cu mult peste aceasta medie”, au mai spus sursele citate.
Intra in text si vezi cum arata un process verbal de inventariere a continutului unui bancomat din centrul Capitalei.
"Costurile cu un ATM sunt de ordinul catorva sute de Eur lunar, spune un alt bancher. Iar veniturile nu depasesc cu mult aceste costuri. Daca tragem o linie, in medie (avem bancomate mai profitabile si mai putin proofitabile, in functie de numarul de tranzactii care se fac) obtinem un profit de 300 de euro/bancomat.
“Sunt costuri legate cu achizitionarea dispozitivului (aprox. 10.000 eur) si costuri de intretinere , care variaza: securitate (senzori, monitorizare video), chirie (pentru cele off-site, in afara zonei de 24 ore din banca), electricitate, mentenanta hardware, telecomunicatii, procurare cash, interventii (alimentare, carduri blocate).
Costurile lunare contin mai multe componente, vezi mai sus; variaza intre 200 - 1000 si peste (euro) lunar, iar venitul mediu lunar generat de un ATM variaza foarte mult in functie de locatie, numarul de tranzactii si tipul acestora (on-us sau not-on-us)”, spune un alt jucator din piata bancara
"Nu dorim sa comunicam cifre legate de sumele din ATM-uri dintr-un motiv foarte simplu: am putea atrage spargatorii daca am comunica aceste date iar pentru o banca uneori ATM-ul