Doar 7% dintre românii cu handicap muncesc, în timp ce media europeană e undeva la 40%. Aurelia Constanti nescu e o poveste de succes: nu are o mână și merge greu din cauza coxartrozei, însă e contabilă cu două joburi
Harnică şi optimistă. Două calităţi pe care Aurelia Constantinescu le are din plin, deşi a fost diagnosticată la naştere cu „lipsa antebraţ drept police şi coxartroză congenitală”. Dizabilitatea pe care o avea a învăţat-o însă că viaţa este o luptă şi dacă ea nu se va strădui să răzbească, nimeni altcineva nu o va face în locul ei: „Trebuie să te lupţi cu indiferenţa, mentalitatea, răutăţile unora. Să ţii drumul drept şi să faci ceea ce crezi că este bine pentru tine, dar fără să îi răneşti pe ceilalţi”.
O şomeră norocoasă
A terminat liceul ca oricare alt adolescent, iar apoi a vrut să se angajeze. Nu a reuşit: „Eram şomeră când am văzut la TV un spot referitor la un curs IT organizat de Societatea Naţională a Handicapaţilor Fizic din România”.
S-a înscris la curs şi l-a terminat cu brio. Pentru că asociaţia avea nevoie de o secretară, imediat după absolvire şi-a depus candidatura şi a fost selectată. „Acesta a fost primul meu loc de muncă, urmat de un post similar la Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România. În tot acest timp, am urmat cursuri de contabilitate şi am început să ţin evidenţa financiară a celor două organizaţii. În prezent, lucrez la Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, unde simt că sprijin, prin munca mea, şi persoanele cu dizabilităţi”.
Pentru că îi place să ducă o viaţă activă, în timpul liber colaborează cu asociaţia de proprietari din blocul în care locuieşte şi pentru care ţine evidenţa administrativă. Visul ei cel mai arzător a fost să aibă propria casă, iar prin eforturi considerabile a reuşit: „Cred că pentru a izbândi în viaţă, îţi trebuie un moral optimist, un spirit puter