Totul a început de la o simplã şedinţã de informare…
Dupã cum se ştie, în data de 12 august 2008, la sediul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a avut loc o întâlnire informalã pe tema poluãrii râului Jiu, la care au participat reprezentanţii judeţelor Hunedoara şi Gorj cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului.
Cu acea ocazie, au fost identificate principalele cauze ale poluãrii Jiului. Erau date exemple de genul „depozitarea inadecvatã a deşeurilor menajere, textile şi provenite din construcţii în albiile râurilor; indisciplina operatorilor de salubritate pe întreg fluxul tehnologic - colectare, transport, depozitare; slaba preocupare a consiliilor locale pe linia gestionãrii deşeurilor menajere; ineficienţa instituţiilor cu atribuţii de control pe aceastã linie (consilii locale, Garda de Mediu, Inspectoratul Poliţiei Judeţene, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Serviciul de Gospodãrire al Apelor).
Apoi a urmat o adresã informativã…
Dupã aceastã întâlnire, prefectul judeţului Hunedoara, Dan Aurel Pricãjan, a trecut, aşa cum promisese, la chestiuni concrete. Dupã numai 8 zile de la întâlnirea de la C.N.H., a transmis cãtre Sistemul Hidrotehnic Petroşani, Direcţia Silvicã Deva şi Consiliile locale din Valea Jiului, solicitãri scrise, prin care se specificã clar cã „pânã în data de 20 septembrie 2008, sã dispuneţi îndepãrtarea deşeurilor depozitate în albiile râurilor Jiul de Est şi Jiul de Vest precum şi afluenţilor acestora, pe teritoriul localitãţii dumneavoastrã…”. Mai mult, un paragraf mai jos, prefectul specificã urmãtoarele: “Cu aceastã ocazie, cu sprijinul Sistemului Hidrotehnic Petroşani şi a Direcţiei Silvice Deva, se va îndepãrta şi vegetaţia care împiedicã circulaţia normalã a apei şi care limiteazã secţiunea normalã a podurilor şi podeţelor”.
Tot în adresa 8521, din 20 august, Dan Aurel Pricãjan înşti