Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a stabilit nişte reguli privitor la modul în care pot fi organizate concursurile pentru elevi de către fundaţii ori ONG-uri, mai precis condiţiile pe care aceşti organizatori şi conducerea unităţii de învăţământ în care are loc competiţia trebuie să le îndeplinească.
Potrivit inspectorului şef Daniel Negrean, acest regulament a fost scris în urma unei situaţii identificate în urmă cu câteva zile la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unde Fundaţia de Evaluare în Educaţie, din Bucureşti, a organizat o competiţie şcolară, "Concurs de Evaluare Naţională", la care au participat aproximativ 700 de elevi. Fiecare din aceştia a plătit o taxă de participare de 20 de lei.
"Nu avem nimic împotriva acestui concurs, e în interesul copilului, dar cerem fiecărei şcoli care organizează astfel de concursuri un minim de obligaţii. Nu mi se pare normal ca şcoala să nu beneficieze de niciun avantaj, să nu încaseze o chirie", a declarat Negrean, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Potrivit inspectorului-şef, ONG-ul bucureştean n-a plătit Liceului Onisifor Ghibu niciun leu pentru chirie. Singurul beneficiu financiar al şcolii de pe urma concursului l-au avut profesorii, care au fost plătiţi pentru că s-au dus sâmbăta la supravegherea competiţiei. "Nu vrem să oprim aceste concursuri, sunt bine concepute ca itemi şi au şi cadrele didactice beneficii. Dar pentru fiecare astfel de competiţie în unitatea de învăţământ trebuie să existe un dosar", a precizat Negrean.
Acest dosar trebuie să conţină datele organizatorilor, datele persoanei din unitatea de învăţământ responsabilă cu concursul, tipul competiţiei, contractul de închiriere a sălilor (doar dacă participarea la concurs e condiţionată de o taxă), regulamentul concursului, modul de finanţare şi documentele justificative de încasare a banilor de la elevi. De asemenea, organizatorii t