Nu trebuie să fi excelat în cei doisprezece ani de școală și nici să-ți obligi părinții să facă rate la bancă pentru a putea merge la universitățile din străinătate. O dovedește Vlad, un tânăr care a plecat la studii cu toate economiile familiei sale, dar a reușit în scurtă vreme să câștige lunar câteva mii de euro, continuând să meargă și la cursuri.
Circa 4.000 de euro, cu atât trebuia să se descurce Vlad Stoian, actual student în anul 4 la University of Portsmouth din Marea Britanie, în primele zece luni printre străini.
“Nu mă loveam numai de ideea de a locui pentru prima dată singur, într-o țară străină, în care nu cunoșteam pe nimeni sau de un sistem educațional nou pentru mine, ci și de faptul că urma să trăiesc cu un buget limitat. Plecam știind că mă pot baza pe aproximativ 4.000 de euro în următoarele 10 luni, economiile alor mei, în ideea că îmi voi găsi un job curând și voi putea să îmi plătesc măcar o parte din cheltuieli”, povestește Vlad.
În primele luni, a reușit să se descurce cu doar 400 de lire/lună, incluzând aici cazarea și mâncarea, dar numai pentru că nu obișnuia să fumeze sau să iasă frecvent în oraș.
În anul doi de facultate, a început să lucreze part-time, iar în următorul an, a prins un internship plătit la o bancă din Londra, grație programului școlar ales, Bussines Studies. “Din anul 2 eram deja independent financiar de ai mei(cu mici excepții). Deja în anul trei-anul de internship-reușeam să strâng banipentru ultimul an de facultate, economii cu care mă descurc și acum, cu 4-5 luni înainte de absolvire”, spune cu mândrie tânărul.
Sfatul său pentru toți cei cărora le este teamă să-și încerce norocul la studii într-o țară străină?
“Ce scriu acum nu e pentru cei care vor să plece și vor să-și facă o idee vagă de costuri, ci e pentru cei care simt că nu pot să plece din cauza banilor. Din decembrie 2013, permi