În luna februarie, Senatul Universităţii din Oradea a împlinit un an de funcţionare în noua formulă, cea impusă de Legea Educaţiei şi în care niciun senator nu are voie să deţină funcţii de conducere în cadrul Universităţii. Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, împreună cu cancelarul general Vasile-Aurel Căuş şi cu preşedinţii comisiilor ce funcţionează în cadrul forului au prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, un raport al activităţii Senatului în cele 12 luni de funcţionare.
Începându-şi activitatea prin realizarea propriului Regulament de organizare şi funcţionare, iar apoi a regulamentelor pentru fiecare comisie în parte, Senatul universitar a instituit şi procedurile care stabilesc relaţiile dintre conducerea executivă şi forul legislativ, precum şi diferite reglementări interne necesare funcţionării instituţiei.
"Printre cele mai mari realizări se numără obţinerea independenţei financiare a Senatului universitar, semnarea contractului de management cu rectorul, implicarea studenţilor în activitatea instituţiei", a declarat preşedintele Senatului. Potrivit acestuia, Senatul a cerut Consiliului de Administraţie al Universităţii (format din rector, prorectori şi decani) să asigure forului legislativ independenţa financiară, printr-un buget anume alocat. "Conducerea executivă a propus un buget defalcat care conţine limite valorice de cheltuieli. În următoarea şedinţă sper să-l aprobăm", a precizat Curilă.
În primul an de funcţionare, Senatul n-a reuşit însă să-şi exercite atribuţiile de control pe care le are asupra conducerii executive. "Am aprobat o procedură de control, însă nu am aplicat-o încă. O vom face după ce rectorul prezintă raportul pentru 2012", a spus Curilă. O altă nerealizare, din punctul său de vedere, e faptul că nu toţi membrii Senatului se implică suficient în analiza materialelor care ajung în mâinile lor la şedinţe. @N_