O jumătate de secol desparte tema romanului lui John Steinbeck, Iarna vrajbei noastre, de România de astăzi. Decăderea unei societăţi, în cazul romanului cea americană a anilor 60, nu ţine seama de graniţe sau timp. Sărăcia, minciuna, corupţia sunt transfrontaliere. Neputinţele, la fel.
Ticăloşii şi oamenii de onoare sunt deopotrivă prezenţi şi în America anilor 60 şi în România lui 2013. Despre neputinţele anului 2013 se va tot scrie. Să analizăm câteva dintre ele.
Pur şi simplu, premierul Victor Ponta este neputiincios în faţa scrisorii preşedintelui Traian Băsescu. Încă de la primul punct, cel referitor la desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de şef al DNA şi procuror general, lui Ponta probabil că i s-a pus un nod în gât. Cine îi desemnează pe cei doi? Ministrul justiţiei, Mona Pivniceru. Care face parte din gruparea Antonescu-Voiculescu. Acesta din urmă e ultimul care ar dori un procuror puternic la DNA, aşa cum insistă UE. Geaba osteneală, dacă nema putirinţă.
După mascarada de la CSM, când doi magistraţi, Ghica şi Dănileţ, au fost linşaţi public ca într-un proces din anii 50, asistăm la neputinţa legii în faţa domniei politicului. Sau în faţa domniei mass-media. Să nu uităm linşajul mediatic de la Antena 3 la care a fost supus Cristi Dănileţ şi neputinţa magistratului de a se apăra. Şi asta pentru că scandalul de la CSM reprezintă momentul de cotitură în justiţie. Domnia legii sau domnia politicului asupra legii?
În acest an expiră mandatele conducerii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar CSM joacă un rol cheie în aceste numiri. Apoi, aşa cum scriam mai sus, ministrul justiţei, Mona Pivniceru, trebuie să facă noile propuneri pentru şefia Parchetului General şi DNA şi are nevoie disperată de un aviz pozitiv.
Neputinţa oamenilor de onoare, cu micile lor neajunsuri şi păcate, în faţa ticăloşilor care se cred deţinătorii adevă