Petrila este printre multele localităţi din ţară care are în momentul de faţă arierate şi a cărei administraţie locală trebuie să se supună Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/2013 a Guvernului României, care prevede ca, până la 31 martie, 85% din arierate să fie plătite. În caz contrar, se blochează conturile primăriei.
Toate primăriile cu arierate, fără excepţie, sunt nevoite să împrumute bani de la trezorerie, cu dobândă foarte mică, pe o perioadă cuprinsă între 3-5 ani.
La şedinţa ordinară a Consiliului Local Petrila, desfăşurată miercuri, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a conţinut şi proiectul care viza „aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maxim 2.200.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/ 2013 a Guvernului României privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative”.
Iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ilie Păducel, a explicat că înainte a mai fost accesată o linie de credit de 33 miliarde de lei vechi, iar cu aceste 22 de miliarde lei ar fi un total de 55 de miliarde de lei. Referitor la gradul de îndatorare a primăriei, primarul a răspuns că, dacă se va lua în considerare şi acest împrumut, gradul de îndatorare ar fi undeva la 30%, considerat de către social-democratul Gheorghe Bobar „un grad de îndatorare nu foarte mare”.
Primarul Ilie Păducel a explicat şi că va încerca să acceseze un împrumut pe doar 3 ani şi nu pe 5, motivând aceasta: „Am să vă şi explic de ce. Deoarece la 3 ani plătim dobânda doar 1,8 miliarde de lei, în timp ce la 5 ani am avea de plată o dobândă totală de 3,03 miliarde lei vechi. E păcat să pierdem atâţia bani şi de aceea eu cred că varianta de împrumut pe 3 ani e cea mai bună”.
Ca şi la alte puncte, consilierul Ion Temneanu nu a fost de acord cu ace