Conducerea Universităţii Suceava se află în imposibilitatea de a acorda salariaţilor săi tichetele de masă, în condiţiile în care nu poate plăti nici diferenţele salariale de 30%, câştigate de aceştia prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, în 2011.
Potrivit rectorului USV, prof. univ. dr. Valentin Popa, sumele datorate salariaţilor pe baza actelor judecătoreşti se cifrează la 15 milioane lei, care ar trebui plătite timp de 5 ani. Banii trebuie plătiţi „jumi-juma”, cum se spune, de Ministerul Educaţiei şi Universitate.
În 2012, datoriile la plata salariilor trebuiau să fie plătite în cuantum de 5%, restanţa fiind de 375.000 lei, bani pe care trebuie să-i onoreze USV.
Singura soluţie, negocieri cu sindicatul pentru eşalonarea datoriei
Rectorul Popa a precizat că sindicatele din universitate „ar avea oricând dreptul să execute hotărârea judecătorească”, dar aceasta ar însemna că salariaţii şi-ar bloca propriul cont, fiindcă s-ar plăti întâi restanţele şi n-ar mai rămâne bani pentru salarii. „Ne-am propus să negociem, în primul rând, cu sindicatele o eşalonare a plăţilor, să plătim două rate noi, după care, în cazul în care ministerul nu plăteşte, nici noi nu plătim. Pentru că nu se poate accepta să plătim mai mult de jumătate. Dacă sindicatele vor ajunge în instanţă să ne execute, atunci vom face o contestaţie şi vom cere instanţei să solicite cealaltă jumătate ministerului”.
Rectorul Valentin Popa a mai spus că problema a fost discutată în Consiliul de Administraţie al USV, că liderul de sindicat a luat la cunoştinţă „despre modul în care vom lucra”, fiind lansate negocieri privind eşalonarea datoriei. „Ne propunem – să vedem dacă şi ceilalţi sunt de acord – să plătim eşalonat, începând din 14 martie, din 3 în 3 luni, datoria pe care o avem către cadrele didactice pentru anul trecut. Dar această plată va afecta