Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare-descentralizare (CTIRD), organism care are rolul de a asigura coordonarea procesului de descentralizare, a fost înfiinţat de Guvern, acesta urmând să fie condus de vicepremierul Liviu Dragnea.
Din acest comitet mai fac parte ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, în calitate de vicepreşedinte, iar ca membri ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul pentru Societate Informaţională, Dan Nica, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Conform decizie, Dragnea va prezenta în şedinţele Guvernului informări periodice privind îndeplinirea obiectivului prevăzut.
Potrivit proiectului, România va fi împărţită pe baza regiunilor de dezvoltare existente la ora actuală, dar nu au personalitate juridică şi nu sunt unităţi administrativ-teritoriale. Dacă vor căpăta personalitate juridică, regiunile vor putea atrage mai multe fonduri europene.
Liderii USL intenţionează, însă, să păstreze şi judeţele, ca unităţi cu personalitate juridică. Această prevedere diferenţiază proiectul USL de cel iniţiat în 2011 de preşedintele Traian Băsescu care presupunea desfiinţarea judeţelor. Or, tocmai opoziţia preşedinţilor de Consilii Judeţene, cuplată cu cea a UDMR, a dus la eşuarea acelui proiect.
Regiunile vor prelua o parte din atribuţiile Guvernului, dar şi o parte din atribuţiile consiliilor judeţene.
În prima fază, USL intenţionează să modifice Constituţia prin introducerea unei referiri exprese la regiuni, în articolul care prevede care sunt unităţile administrativ-teritoriale.
Chiar dacă USL are cele două treimi din voturi necesare pentru modificarea Constituţiei în Parlament, operaţiunea se poate dovedi dificilă. Proiectul USL de modificare a Constituţiei este mai amplu, iar PSD şi PNL au divergenţe în privinţa unora di