Problema bateriei telefoanelor mobile şi a autonomiei acestora a revenit în atenţie zilele acestea, cu ocazia a două evenimente. Nokia şi-a prezentat mobilul 105, un telefon simplu, dar cu o baterie care ţine o lună, iar un producător chinez a venit cu un smartphone care ţine o lună. „Adevărul“ deschide o dezbatere despre dorinţele voastre pentru bateria telefonului.
Acum şase ani, o dată cu prezentarea iPhone-ului, lumea telefoanelor mobile s-a schimbat definitiv. Am câştigat multe, iar conectivitatea permanentă pe care ne-o oferă aceste aparate este senzaţională, dar am şi pierdut. Dacă înainte autonomia bateriei era un reper, acum majoritatea oamenilor sunt mulţumiţi ca telefonul să nu aibă o baterie excepţional de proastă. Practic, am intrat în epoca vitezei, în care încărcarea permanentă a mobilelor nu mai este o corvoadă.
Ce am văzut săptămâna aceasta?
Din partea Nokia a venit modelul 105, care costă doar 65 de lei şi are o autonomie de 35 de zile în stand by. Deşi este un telefon extrem de simplu şi fără nicio funcţie nouă, el şi-a atras o atenţie deosebită, în aceeaşi săptămână cu MWC 2013, Congresul Mondial al Mobilităţii de la Barcelona. Dovadă că oamenii sunt încă impresionaţi de asemenea mobile care vin cu o baterie rezistentă. Cu noul Nokia 105 veţi putea vorbi 12,5 ore.
Pe de altă parte, chinezii de la Fndroid au venit cu un telefon care are un Android simplificat şi un ecran E Ink, ca cele de pe Kindle. Această cerneală electronică face ca dispozitivul să fie alb-negru, dar procesorul este unul serios, de 1 Ghz, iar traficul de date este 3G. Cu toate acestea, trebuie să ne mulţumim doar cu un ecran simplificat şi cu o experienţă de browsing ciudată.
Ce soluţii avem acum?
Producătorii de telefoane mobile au încercat să ofere o autonomie mai mare, dar sistemele de operare, conexiunile la internet şi aplicaţiile,