Guvernul japonez a constestat, vineri, concluziile unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anunţa o creştere a riscului apariţiei cancerului în apropierea centralei de la Fukushima, informează AFP.
Potrivit raportului, primul publicat de OMS în urma catastrofei nucleare din martie 2011, riscul de cancer de tiroidă la femei şi copii creşte cu 70% în regiunea cea mai contaminată.
"Aceste calcule s-au bazat pe ipoteza că oamenii au continuat să trăiască în zonă şi să mănânce hrană interzisă. Dar nu este cazul", a explicat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului nipon al Mediului.
El a subliniat că experţii erau în continuare "divizaţi în privinţa modului de calcul a impactului, pe termen lung, a unei explozii cu doze radioactive mici".
"Este eronat să credem că locuitorii (apropiaţi centralei) vor dezvolta cancer în aceste proporţii", a adăugat el.
În afară de cancerul tiroidian, OMS evocă o creştere a riscului de cancer mamar cu 6% pentru fete nou-născute şi o creştere a riscului de apariţie a leucemiei cu 7% pentru băieţi nou-născuţi în regiunea cea mai afectată din apropierea centralei.
În schimb, raportul de 166 de pagini anunţă că, "în general, riscurile sunt mici pentru populaţia din Japonia şi din afara" ei şi că "nicio creştere observabilă a nivelului de cancer nu este ancipată".
Aproximativ 110.000 de riverani ai centralei de la Fukushima (nord-estul Japoniei) au fost evacuaţi în zilele şi săptămânile ulterioare producerii accidentului, cel mai mare din domeniul nuclear după cel de la Cernobâl (Ucraina) din 1986. Aceştia sunt locuitori instalaţi la cel puţin 20 de kilometri de instalaţie şi din câteva sate situate dincolo de acest perimetru.
În plus, alţi aproximativ 50.000 de locuitori din prefectura Fukushima au decis să se mute din precau