Hackathonul “Innovation Labs” a pornit la drum ieri după-amiază, iar în timpul nopţii holul rectoratului Politehnicii Bucureşti era ocupat de zeci de laptopuri, zeci de programatori şi un murmur permanent cu idei care mai de care mai interesante. Aceasta este scurta poveste a unei nopţi la hackathon.
În prima etapă, începută la ora 12.00 sâmbăta, 37 de echipe şi-au prezentat proiectele în faţa juriului de specialitate, care a selectat 20 de echipe care să ajungă la hackathonul care se va termina în această dimineaţă la ora 9, când se vor face primele teste tehnice, iar la ora 10 vor fi făcute prezentările finale.
Cine a ajuns în finală?
La mesele din mijlocul holulului, printre cutii de energizant şi cu laptopurile pe cutiile de pizza, stăteau 20 de echipe care aveau idei de la cele mai complicate până la cele mai simple. La Innovation Labs se vorbeşte despre termeni ca preincubare şi preaccelerare. Ce sunt aceştia? Practic, proiectele sunt analizate şi li se dau un feedback, pentru ca apoi dezvoltarea şi finisarea lor să fie susţinute de o echipă de mentori din industrie. Dacă la un incubator sau un accelerator clasic, proiectele sunt cumva deja finalizate, iar prezentările decid o finanţare sau nu, aici vorbim de susţinerea dezvoltării unei idei, pentru ca finanţarea sau crearea unui startup să fie faza a doua. Într-un fel, nimeni nu are pretenţia ca aceste idei să devină afacere, deşi unele dintre ele au potenţial.
Da, în România există idei. Tizz Today se doreşte un agregator de ştiri, Gymee - Nabla ar putea fi un antrenor personal, integrat social, care foloseşte tehnologii cum ar fi Kinect. InMeet este o reţea socială pentru profesionişti, un fel de LinkedIn care se bazează pe localizare şi-ţi spune ce profesionist este în apropierea ta. OpenFridge e o aplicaţie de Windows 8 care îţi administrează conţinutul frigiderului şi devine un fel