Constantin Voiniciuc (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Botoşani, a inventat o mână teleghidată ce clonează cu precizie mişcările umane. Tânărul i-a impresionat şi pe specialiştii de la NASA care au făcut parte din juriul competiţiei „Tech School“, unde Constantin a obţinut locul I.
Constantin Voiniciuc a câştigat, în decembrie anul trecut, premiul I la un concurs naţional în domeniul electronicii, „Tech School“, cu o invenţie ce clonează cu exactitate mişcările mâinii cu ajutorul unei mănuşi cu senzori, pe care a botezat-o „Robohand“.
În juriul acestei competiţii au fost şi specialişti de la NASA, care au văzut în proiectul lui o adevărată realizare şi l-au declarat câştigător dintre alte 600. Valoarea premiului a fost de 7.000 de euro. Constantin trebuie să folosească aceşti bani atunci când are nevoie de piese şi alte materiale pentru proiectele sale.
Ce este „Robohand“
Aproape un an şi jumătate a durat realizarea proiectului cu care Constantin i-a impresionat pe specialiştii de la NASA. Dispozitivul inventat de el clonează cu exactitate mişcările mâinii umane, înregistrate prin intermediul unei mănuşi cu senzori. Pratic, este vorba despre două mâini: cea umană şi una artificială, controlată de la distanţă. Astfel, mişcările celei umane sunt reproduse în timp real de cea artificială, prin intermediul mănuşii cu senzori.
Invenţia lui Constantin poate fi folosită în situaţii periculoase cum ar fi dezamorsarea bombelor sau în medii extrem de toxice, dar tânărul speră ca, după ce va perfecţiona prototipul, să poată fi licenţiată şi pentru intervenţii chirurgicale de mare fineţe.
Profesorul Grigore Luisian, de la Palatul Copiilor, cel care îl îndrumă pe Constantin, spune că de acest proiect au fost interesaţi mai mulţi tineri, însă el a fost singurul care a reuşit să-l