După ce a luptat multă vreme împotriva cancerului, liderul socialist Hugo Chavez a murit. În urma sa a rămas o ţară care traversează o criză economică şi politică gravă. Ce urmează pentru poporul Venezuelei?
Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat că „transmite condoleanţe“ familiei lui Chavez „şi poporului Venezuelei“.
Deloc surprinzător, aliaţii din Rusia s-au arătat profund îndureraţi la auzul veştii referitoare la moartea preşedintelui Chavez. Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Churkin, a declarat că decesul liderului venezuelean este „o tragedie“, scrie „International Business Times“.
„A fost un mare om politic pentru ţara lui şi pentru întreaga lume“, a spus Churkin.
Nici reacţia lui Barack Obama nu s-a lăsat multă vreme aşteptată.
„În acest moment dificil, Statele Unite reafirmă sprijinul acordat poporului venezuelean şi interesului de a dezvolta o relaţie constructivă cu guvernul venezuelean. Pe măsură ce Venezuela începe un nou capitol în istoria sa, Statele Unite rămân dedicate politicilor de promovare a principiilor democratice, legii, respectului pentru drepturile omului“.
Un oficial american, Jose Serrano, a transmis pe Twitter condoleanţele faţă de poporul Venezuelei.
„Hugo Chavez a fost un lider care a înţeles nevoile poporului. S-a dedicat celor slabi“, a scris Serrano.
El l-a întâlnit pe Chavez în Bronx şi a spus că a „jelit moartea preşedintelui“: „L-am întâlnit pe Chavez în 2005, când a venit în district la invitaţia mea. Concentrarea sa asupra problemelor întâmpinate de săracii din ţara sa l-a transformat într-un lider revoluţionar în istoria Americii Latine. A înţeles că, după 400 de ani, era timpul ca săracii să aibă o şansă de a-şi vedea problemele rezolvate. Credea cu tărie în demnitatea poporului venezuelean şi a lumii“, a spus el.
„Preşedintele Chavez a fost un