Pe 19 februarie 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o plângere a fostului judecător suprem Florin Costiniu după ce acesta a reclamat faptul că a fost filmat și fotografiat cu cătușe la mâini, imediat după ce a fost arestat pentru corupție. Sursa: OCTAVIAN COCOLOS
Curtea a constatat că fostul judecător nu a epuizat căile interne de atac prin care ar fi putut obţine redresarea încălcării drepturilor sale nesocotite cu ocazia arestării şi încătuşării sale şi expunerea sa ulterioară în public. Potrivit site-ului hotararicedo.ro, Florin Costiniu s-a plâns de încălcarea dreptului la respectarea vieţii sale private prin faptul că ar fi fost expus publicului spre a fi fotografiat şi filmat de jurnalişti la momentul arestării şi încătuşării sale.
Statutul social nu permite încătușarea?
Reclamantul a arătat că măsura încătuşării sale nu era justificată faţă de statutul său social, vârstă, natura acuzaţiei şi cooperarea sa cu organele judiciare. De asemenea, acesta s-a plâns şi sub aspectul faptului că a fost constant înconjurat de ofiţeri de poliţie „mascaţi”, ceea ce a condus la opinia generală că era o persoană care prezenta pericol public.
Reputație șifonată
În continuare, Costiniu a considerat că expunerea sa publică în ipostaza descrisă anterior i-a adus atingere imaginii, demnităţii, onoarei şi reputaţiei sale. În final, reclamantul a invocat faptul că nu a beneficiat de un remediu legal intern spre a obţine repararea încălcării pretinse şi despăgubiri. Curtea a concluzionat că nu au fost epuizate căile interne de atac prevăzute de legislaţia naţională. În acest context, Curtea a respins plângerea fostului judcător ca inadmisibilă.
Patru zile de arest
În iunie 2012, Florin Costiniu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul lui Cătălin Voicu. Costiniu a fost găsit vinovat de infracţiunea