Băncile comerciale au redus în acest an dobânzile oferite la depozite, dar au preferat să se axeze pe promoţii punctuale pentru atragerea clienţilor. Dobânzile mari nu înseamnă întotdeauna un câştig mai mare pentru cel care economiseşte. Unele depozite au comisioane mai mari de administrare, comision de deschidere cont etc. În plus, pentru câştigul din dobândă se va aplica impozitul de 16%.
Deşi sunt produse cunoscute cu care consumatorii sunt obisnuiţi, de multe ori aceştia omit să ia în calcul costurile ataşate depozitelor la termen încurajaţi şi de promovarea făcută acestor produse „pentru depozite nu se percep comisioane”, arată experţii portalului finzoom.ro.
Toate băncile din România solicită deschiderea unui cont curent înainte de semnarea contractului de depozit. Conturile curente sunt purtatoare de comisioane şi acestea vor fi percepute din câstigurile aferente depozitului constituit. În plus, impozitul de 16% aplicat dobânzii şi perceput de către stat este la rândul său un alt factor de micşorare a câştigurilor ce pot fi obţinute de pe urma depozitelor.
Top 5 depozite în lei
Suma: 12.000 de lei
Perioada de constituire a depozitului: 3 luni
*dobânda valabilă pentru depozitele constituite din fonduri noi
Sursa: finzoom.ro
Top 5 depozite în euro
Suma: 3.000 de euro
Perioada de constituire a depozitului: 3 luni
Cursul de schimb utilizat pentru comisioanele exprimate în lei 4,3615 (din 06.03.2013).
Sursa: finzoom.ro
La ce trebuie să fiţi atenţi
Principalele costuri de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care decideţi ce depozit vi se potriveşte sunt urmatoarele:
Comisioane aferente contului curent:
•Deschidere/închidere cont curent; @N