Companiile dau afara mii de angajati, sustinand ca veniturile si profiturile le sunt in scadere si nu mai pot face fata concurentei, dar, pe de alta parte, in SUA, au oferit dividende record actionarilor.
Societatile care sunt monitorizate de indicele bursier american S&P 500 vor plati, in acest an, dividende de aproximativ 300 de miliarde de dolari, din profitul obtinut in 2012, depasind recordul inregistrat anul trecut, de 282 de miliarde de dolari.
Apple, de exemplu, ar trebui sa plateasca dividende de 10 miliarde de dolari, in acest an, conform politicii in acest sens initiata in 2012. Exxon Mobil si AT&T vor plati, la randul lor, tot aproximativ cate 10 miliarde de dolari fiecare.
De asemenea, corporatiile americane au anuntat, in februarie, planuri de a-si rascumpara actiuni in valoare totala de 117,8 miliarde de dolari, cea mai mare suma din 1985, cand a inceput sa se tina evidenta, pana in prezent, potrivit firmei de cercetare Birinyi Associates.
Home Depot, General Electric, GE si PepsiCo se numara printre corporatiile care au anuntat planurile de a-si rascumpara un numar mare de actiuni.
In plus, joi, Rezerva Federala a dat mana libera activitatii companiilor, dupa ce testele de stres asupra bancilor au aratat ca 17 din cele 18 institutii bancare majore au destul capital pentru a continua acordarea de imprumuturi, chiar daca economia ar inregistra o scadere dramatica.
Astfel, analistii se asteapta ca mai multe banci sa anunte majorarea dividendelor si a rascumpararii de actiunii proprii, relateaza Wall Street Journal.
Increderea investitorilor a crescut odata cu nivelul dividendelor, iar indicele Dow Jones Industrial Average a ajuns la nivelul maxim istoric. Rascumpararile de actiuni au un efect mai direct asupra pretului actiunilor decat nivelul dividendelor, deoarece pot co