Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a notat, pe blogul personal, că guvernanţii USL nu şi-au asumat iminenţa unor sancţiuni din partea UE şi că dicursul acestora de la Bucureşti diferă substanţial faţă de cel prezentat la Bruxelles.
Fostul ministru de externe arată că în timp ce USL susţine „o minciună frumoasă pentru propriul popor, la capitolul nerespectarea statului de drept“, România a ţinut capul de afiş, la Bruxelles, în ultimele 12 luni. Poziţia, din cadrul ultimei discuţii pe tema Schengen, a celor patru miniştri de externe din Germania, Danemarca, Olanda şi Finlanda, defavorabilă pentru România ar putea duce la o monitorizare mai severă, crede Cristian Diaconescu.
„Europa îşi va construi un instrument care va măsura şi interveni în statele în care există probleme cu respectarea «drepturilor fundamentale» şi a «statului de drept», iar dacă aceste probleme nu se vor corecta în urma avertismentelor Comisiei Europene se poate merge chiar până la suspendarea finanţărilor din partea Comisiei pentru respectivele state“, scrie Cristian Diaconescu.
De asemenea, consilierul prezidenţial atinge problema revizuirii legii fundamentale a statului roman, şi felul în care aceasta va afecta percepţia României pe viitor.
“Practic, de felul în care puterea va croi noua Constituţie depinde “statutul” României de stat de drept. Dacă la această revizuire se va ţine cont de rezultatul unor referendumuri, dacă normele cuprinse aici vor respecta principiile fundamentale, atunci România va fi stat de drept, iar dacă nu, fără alte comentarii, va fi catalogată oricum altfel, iar cetătenii acestei tări vor simţi această atitudine în mod automat şi nemeritat”, susţine Cristian Diaconescu pe blogul său.
Cristian Diaconescu îşi asumă un ton pesimist în ceea ce priveşte capacitatea Puterii reprezentate de USL de a rezolva problemele cu care se confrunt