În ultimii 40 de ani, tehnicile de meditaţie au intrat tot mai mult în cultura occidentală, fiind uneori chiar prescrise de medici. Tot mai multe persoane recurg la ele, de la oameni de afaceri, la artişti, oameni de ştiinţă şi profesori. În ciuda popularităţii de care se bucură meditaţia, există multe păreri greşite despre ea.
Miturile legate de tehnicile de meditaţie împiedică oamenii să încerce această formă de relaxare şi să se bucure de beneficiile ei. Publicaţia „Huffington Post“ a realizat o listă cu şapte mituri despre meditaţie întipărite în mintea omului modern:
1. Tehnicile de meditaţie sunt greu de aplicat
Acest mit îşi are rădăcinile în imaginea meditaţiei ca practică ezoterică rezervată doar sfinţilor şi adepţilor spirituali. În realitate, dacă primeşti instrucţiuni din partea cuiva cu experienţă în domeniu, tehnicile de meditaţie sunt uşor de învăţat. Ele au diferite grade de dificultate, cea mai simplă fiind concentrarea pe respiraţie şi repetarea în gând a unei mantre – o formulă rostită cu valoare sacră. Unul dintre motivele pentru care meditaţia pare grea este că încercăm din greu să ne concentrăm, suntem foarte fixaţi pe rezultat şi, mai mult ca sigur, ajungem la concluzia că nu o facem bine. Un profesor vă poate ajuta să înţelegeţi ceea ce experimentaţi, să treceţi peste blocajele inerente şi să practicaţi zilnic meditaţia.
2. Trebuie să ne eliberăm mintea de gânduri pentru a practica meditaţia
Tehnicile de meditaţie nu înseamnă renunţarea la propriile gânduri şi eliberarea minţii. Încercările de a face aceste lucruri nu vor face decât să ne streseze şi să dea un glas mai puternic vocii interioare. Nu ne putem opri sau controla gândurile, dar putem decide câtă atenţie să le acordăm. Deşi vocea interioară nu poate fi adusă la tăcere, meditaţia ne ajută să descoperim că liniştea există deja în noi