După uriasul scandal din interiorul asociaţiilor magistraţilor din România, la capătul căruia le-a fost retrasă încrederea lui Cristian Danileţ şi Alinei Ghica, un nou şoc electric loveşte instituţia. Generat tot din interiorul regimului Băsescu. Magistratul Adrian Neacşu reclamă faptul că, din această direcţie, a băsiştilor, s-au exercitat presiuni politice asupra sa. Şi asupra altor membri CSM. Oare doamna Reding, foarte vocală până de curând în a acuza în mod nedrept USL pentru că ar încerca să restrângă libertăţile Justiţiei, va reacţiona? Are o oportunitate. E obligată să dea explicaţii în faţa Parlamentului European.
Să facem o succintă recapitulare. În urmă cu câteva luni, aveam un Consiliu Superior al Magistraturii care, aparent, mergea ca uns. Funcţiona ca o maşină a regimului Traian Băsescu, programată să execute orice comandă. Undeva, la mare distanţăa, ne aflăm noi, reprezentanţii USL şi o parte din media, care semnalam, fără niciun efect, faptul că Justiţia, încorsetată şi dirijată politic, o ia razna. Şi că trebuie făcut ceva pentru ca Justiţia să-şi redobândească libertatea. Iar ceea ce se cuvenea a fi schimbat era chiar modul de funcţionare al CSM.
Apoi, evenimentele au început să se deruleze într-o viteză ameţitoare. Scăpând cu desăvârşire atât controlului regimului Băsescu, cât şi controlului CSM. A avut loc un proces siluit de alegeri interne în CSM, care a revoltat până la paroxism asociaţiile de magistraţi. A izbucnit revolta. Acestea s-au întrunit şi judecătorii din toată ţara, cu o largă majoritate, au decis retragerea încrederii acordată lui Cristian Danileţ şi Alinei Ghica. Şi, practic, trimiterea lor la plimbare. Dar acesta a fost doar începutul.
A urmat uluitoarea istorie a SMS-urilor. Dezvăluirea făcută. Implacabilă. Prin modul în care s-a produs, ne-a înfăţişat Consiliul Superior al Magistraturii