Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, acuza autoritatile romane pentru viteza foarte scazuta de reactie in problema scandalurilor cu produse alimentare romanesti, spunand ca acestea pun industria zootehnica si alimentara pe butuci, din cauza blocarii exporturilor.
Fuia a vorbit pentru Ziare.com dupa ce s-a descoperit carne de curcan cu antibiotice in ea, exportata din Romania, in magazinele germane si spune ca acest scandal se adauga celor cu carnea de cal sau laptele cu aflatoxina.
"Carnea de curcan a plecat la export cu un buletin de analize de la un laborator autorizat.
Sunt doua chestiuni. Unu - fermierul poate folosi antibiotice, insa trebuie sa respecte o perioada de repaus pana la sacrificarea pasarii, ca aceasta sa elimine antibioticul din corp. Probabil ca fermierul n-a respectat perioada, sau a respectat-o, insa doza de antibiotic a fost prea mare.
Nou scandal alimentar in Romania: Carne toxica de curcan, exportata in Germania
Doi - laboratorul trebuie sa identifice aceste reziduuri, daca sunt reale. Poate nu sunt si e o lupta economica, mai ales ca Romania a crescut foarte mult pe exportul de carne de pasare. Insa, in acest caz, ANSVSA trebuie sa vina foarte rapid sa spuna ce e. Daca o balbaim asa, e posibil ca toata carnea sa fie blocata la export.
Industria carnii pierde zeci de milioane de euro din exporturi, mai ales ca exportam foarte multa carne de pasare, o sa intram intr-un vartej", a spus fostul ministru al Agriculturii pentru Ziare.com.
Ce trebuia sa faca ANSVSA
Fuia se arata de parere ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara trebuia sa se miste mult mai rapid, in toate cazurile.
"Daca am avut avertizarea de ieri, ANSVSA trebuia sa spuna 'avem contraproba, nu are antibiotic' sau, din contra 'avem contraproba, are', dar in acest ca