Vă propun o încercare de a vă imagina cum arată viitorul. Ieri scriam despre cum Google a arătat cam ce se poate face cu ochelarii lor inteligenţi. Pentru cititorii neavizaţi, vorbim de nişte ochelari, conectaţi la internet, care vor afişa imagini în faţa ochilor. De la site-uri, la informaţii despre vreme, informaţii de navigare pe stradă sau vom putea citi mailul direct acolo. Cum arată viitorul?
Chestiunea care m-a interesat pe mine în mod special a fost schiţa de aplicaţie pentru ziarul New York Times. Ideea mi se pare fascinantă, să-ţi poţi citi ştirile fix în faţa ochilor. Evident, vorbim aici doar de titluri şi o scurtă informaţie, dar este senzaţional.
Arthur C. Clarke vorbea în Odiseea sa spaţială despre Newspad. Practic, la zeci de ani înaintea lansării iPad-ului, scriitorul vorbea fix despre o tabletă pe care vom avea adunate toate informaţiile din lume şi vom da cu degetul pentru a citi printre ele. Totul va fi afişat pe ecran şi nu vom mai avea nevoie de hârtie. Acela era viitorul, iar el s-a produs mai rapid decât ne-am fi putut imagina. Astăzi, tabletele sunt viitorul internetului, iar cititul ziarelor şi paginilor de ştiri pe ele este un lucru superb. Aplicaţii ca Flipboard redefinesc modul cum ne raportăm la informaţie. Dăm doar cu degetul şi trecem printre articole, ne facem propriul nostru ziar, din sursele noastre preferate. Navigăm printre conţinut scris, foto şi video. Comentăm, distribuim pe Facebook şi comentăm cu prietenii noştri.
Imaginează-ţi scenariul ăsta. Te trezeşti dimineaţa, te duci în bucătărie şi îţi faci o cafea. Pe vremuri, deschideam televizorul de acolo şi luam în mână un ziar. Viitorul meu sună cam aşa: vei sta lângă aragaz, iar pe perete vei avea proiectată imaginea unui browser, dintr-un mic dispozitiv conectat la internet. Totul va putea fi controlat cu ajutorul gesturilor, tehnologia deja există. Aş