În 1994, Forrest Gump, personajul din filmul cu acelaşi nume regizat de Robert Zemeckis, intra în cărţile de istorie.
La un moment dat, întâlneşte un vânzător de tricouri care, după cum arăta Gump, „ar fi vrut să îmi imprime chipul pe un tricou, dar nu putea desena atât de bine şi nu avea un aparat de fotografiat“. Şansa a făcut ca un camion să treacă pe lângă cei doi şi să îl împroaşte pe Gump cu noroi. Şi-a şters faţa cu un tricou galben pe care i l-a înapoiat proprietarului său, urându-i „o zi frumoasă“. Chipul lui Gump a lăsat astfel urma perfectă a unui zâmbet abstract pe un tricou galben.
Sigur, nu astfel a fost creat celebrul chip iconic, se arată într-un articol publicat pe site-ul „The Smithsonian“.
Se ştie că versiunea originală a celebrului chip a fost creată prima dată acum 50 de ani, în Worcester, Massachusetts, de Harvey Ross Ball, un artist şi grafician american care lucra în publicitate. Ball a venit prima dată cu ideea acestei imagini în 1963, când a fost solicitat să conceapă un desen care să le ridice moralul angajaţilor unei companii de asigurări, după o serie de fuziuni şi achiziţii dificile. Ball a desenat chipul în mai puţin de 10 minute şi a primit 45 de dolari pentru munca sa.
Compania a creat postere, nasturi, semne menite să îi facă pe angajaţi să zâmbească mai mult. Nu se ştie dacă imaginea a avut efect în cazul angajaţilor, dar a avut un succes neaşteptat, s-a răspândit rapid şi a fost imitată la nesfârşit. Potrivit directorului Muzeului de Istorie din Worcester, figura autentică desenată de Harvey Ball avea o serie de trăsături distinctive: ochii au o formă ovală, unul este mai mare decât celălalt, iar gura nu este un arc perfect, ci „aproape ca gura Mona Lisei“.
Nici Ball, nici compania de asigurări nu au făcut din desen o marcă înregistrată. Deşi este clar că Ball este personajul principal, povestea nu se