Alegerea noului Suveran Pontif ar putea fi o binecuvântare pentru Roma în vremuri de recesiune, hotelierii estimând că economia capitalei italiene va obţine în luna martie venituri suplimentare de 55 milioane euro datorită pelerinilor şi turiştilor care speră să îl vadă pe Papa Francisc.
După abdicarea surprinzătoare a Papei Benedict al XVI-lea, numărul persoanelor care au vizitat Roma a crescut simţitor, oferind economiei locale un sprijin neaşteptat într-o perioadă lipsită în alţi ani de activitate turistică intensă, potrivit Bloomberg.
Şi mai mulţi turişti sunt aşteptaţi pentru slujba de întronare a Papei Francisc, programată marţi, şi pentru sărbătorile pascale.
În aprilie 2005, ceremonia de învestire a Papei Benedict al XVI-lea a atras aproximativ 350.000 de persoane.
"Anticipăm creşterea numărului de vizitatori cu 10% luna aceasta", a declarat pentru Bloomberg preşedintele diviziei romane a asociaţiei hotelierilor Federalberghi.
Alegerea şi întronarea Papei ar putea aduce economiei Romei venituri suplimentare de până la 55 milioane euro în luna martie, a precizat reprezentantul hotelierilor. Estimarea include sume cheltuite la hoteluri, restaurante şi muzee, şi ar putea creşte cu aproximativ 10% numărul de persoane angajate în regim temporar de industria turistică locală, un spor binevenit în contextul şomajului aflat la maximul ultimilor 20 de ani.
Papa Francisc, de origine argentiniană, este primul Suveran Pontif sud-american şi primul non-european în ultimii 1.200 de ani. Agenţiile de turism speră că alegerea sa va atrage mai mulţi vizitatori străini, răsturnând declinul înregistrat în anii anteriori. Italia trece prin cea de-a patra rundă de recesiune din ultimii 12 ani.
Anul trecut, turismul a generat venituri de 7,3 miliarde euro pentru economia Romei, potrivit autorităţilor de specialitate. Numărul turiştil