Comisia Europeană (CE) recomandă ca în vederea alegerilor europarlamentare din 2014 cetăţenii Uniunii Europene (UE) să fie informaţi ce afiliere politică există între partidele naţionale şi cele europene.
De asemenea, ar trebui ca alegerile europarlamentare să fie stabilite într-o zi comună pentru toate statele membre ale UE, iar scrutinul să se încheie la aceeaşi oră.
Fiecare partid politic european ar trebui să nominalizeze candidatul pentru funcţia de Preşedinte al CE. Partidele politice naţionale trebuie să informeze cetăţenii statelor pe care le reprezintă în legătură cu acest candidat şi să susţină programul său. Această prevedere este legată de responsabilitatea Parlamentului European (PE) de a alege conducerea CE, tinând cont de propunerile Consiliului European.
„Recomandările practice vor contribui la consolidarea vocii poporului în cadrul democraţiei europene şi la transformarea alegerilor europene de anul viitor într-o dezbatere autentică despre viitorul Europei“, a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.
La alegerile europarlamentare din 2014 vor intra în vigoare prevederi care apropie mai mult cetăţenii UE de aleşii care îi vor reprezenta în forul legislativ. Legitimarea democraţiei este unul dintre aspectele de bază prevăzute în Tratatul de la Lisabona. Rolul europarlamentarilor este cu atat mai mare, cu cât tratatul în vigoare atribuie o putere mai mare PE, fiind factor colegiuitor, alături de Consiliul European.
Prevederile au luat în calcul un sondaj realizat recent în cadrul UE. Participarea la vot, pentru alegerile europarlamentare, este în declin, la ultimul scrutin, cel din 2009 fiind prezenţi doar 43% dintre cetăţenii cu drept de vot. Recomandările CE au în vedere motivarea cetăţenilor, pentru a participa în număr mai mare la alegerile eu