Carierele de lignit se confruntă cu blocaje majore care pot genera dificultăţi în aprovizionarea cu combustibil a termocentralelor, dar şi oprirea pe perioade nedeterminate de timp a unor grupuri energetice. Aceasta este situaţia dramatică prezentată de conducerea Complexului Oltenia în faţa senatorilor şi deputaţilor din Gorj, la o întâlnire de lucru desfăşurată săptămâna trecută. Problema cea mai gravă o constituie exproprierile, incluse într-o propunere de modificare a Legii 255/2010, schimbările care ar fi putut urgenta achiziţia de terenuri sau construcţia de vetre de sat nefiind însă aprobate până în prezent. Astfel, negocierile decurg în continuare dificil, din acest motiv, nu mai puţin de 13 excavatoare din mai multe cariere miniere fiind în pericol de a fi oprite, pentru că nu mai au front de lucru.
Modificările care ar putea să îmbunătăţească situaţia precizează că exproprierea poate fi făcută „pentru cauza de utilitate publică”. Astfel, drumul hârtiilor nu ar mai parcurge sute de kilometri până la Bucureşti, unde să aştepte cu lunile pentru aprobare, ţinând, astfel, utilajele blocate. De asemenea, ar da posibilitatea ca banii să fie achitaţi, în baza unor documente provizorii, de către exploatator, în acest caz, Complexul Oltenia, după care suma să fie recuperată de companie de la Ministerul de Finanţe.
În prezent, procedeul este mult îngreunat din cauza birocraţiei, lucru care nu se reflectă, după cum apreciază cei de la Complexul Oltenia, doar în buzunarele celor care urmează să fie expropriaţi, ci, dimpotrivă, ar putea avea efecte mult mai grave. Mai concret, fără a avea dreptul de proprietate asupra terenurilor din faţa excavatoarelor, acestea vor trebui oprite. Problema este că nu este oprit doar utilajul, efectele mergând până la producţia de energie. Fără combustibil fosil, unele grupuri energetice ar putea fi închise pe perioade nede