În expoziţia „Drapelul la români” de la Muzeul de Istorie Suceava, colecţionarul Petru Costin din R. Moldova a adus 37 de steaguri de luptă din Moldova, din cele 300 de exemplare cuprinse în întreaga colecţie de drapele.
Prezent vineri la vernisaj, col. Petru Costin a precizat că a început cu o colecţie de drapele „socio-comuniste” din Rusia, ulterior venindu-i ideea să realizeze copii după drapelele Moldovei, multe dintre ele existente astăzi doar în fotografii.
În realizarea copiilor după steaguri, el a primit „mult ajutor” din partea Arhivelor Statului Piteşti şi a unor muzee, printre care Muzeul Militar din Bucureşti, Muzeul Naţional din Basarabia. A obţinut materiale, care l-au ajutat în realizarea replicilor, şi din Petrograd, Germania, Grecia, Ucraina, Ungaria, unde mai existau mărturii despre aceste steaguri. Colecţionarul s-a consultat cu istorici şi specialişti de la Academia de Ştiinţe din R. Moldova. El a relatat cu mult umor că drapelul de luptă al lui Ştefan cel Mare a fost realizat iniţial mult mai frumos decât cel original, fiind apoi nevoit să realizeze un altul, la îndemnul istoricilor.
La vernisaj au mai fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilie Niţă, care a invitat colecţionarul să mai aducă la Suceava şi alte expoziţii din colecţiile sale, şi directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareş. Muzeograf Cristina Pânzariu a prezentat o scurtă istorie a drapelului românesc, începând de la cel al dacilor şi finalizând cu steagul găurit al Revoluţiei române.
De asemenea, au fost prezenţi mulţi elevi interesaţi să cunoască şi astfel istoria Moldovei.
Aducerea colecţiei de steaguri a fost posibilă datorită fostului rector al Universităţii Suceava, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, care-l cunoştea pe colecţionar şi a propus expoziţia. Expoziţii cu obiecte din colecţia de steaguri şi armament aparţinâ