Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, în 2013 Foto: evz.ro
De frică să nu repete haosul de anul trecut de la înscrierea la şcoală, Ministerul Educaţiei a introdus în proiectul de metodologie privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, lansat sâmbătă în dezbatere publică, soluţii pentru problemele care au iscat scandal. Astfel, şefii din Educaţie au găsit o rezolvare pentru ca părinţii să nu-şi mai facă mutaţie pentru a putea să-şi înscrie copilul la o anumită şcoală, pentru unităţile cu predare în limbă maternă şi pentru aglomeraţia de la înscriere. Potrivit proiectului, înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I se vor face în două etape, la etapa a doua participând doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.
Ministerul Educației Naționale a lansat sâmbătă, 16 martie 2013, în dezbatere publică proiectul de Metodologie pentru înscrierea copiilor în învățământul primar în anul școlar 2013 – 2014. Până la aprobarea Metodologiei prin Ordin al Ministrului Educației Naționale, documentul poate suferi modificări. Iată care sunt principalele propuneri făcute de Mininisterul Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I.
CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTITOARE?
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv.
La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Orice altă situație va fi rezolvată de către inspectoratele școlare, în interesul educațional al elevului și în conformitate cu cadrul legal.
CINE INTRĂ DIRECT ÎN CLASA I?
Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au par