Federatia Sanitas, la care este afiliat si personalul medical din judetul Hunedoara, se implicã activ în reorganizarea sistemului sanitar. Ministrul Sãnãtãtii dã asigurãri cã angajatii DSP-urilor desfiintate nu vor rãmâne pe drumuri.
Ministrul Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, a semnat un Acord de Colaborare cu Federatia Sanitas, în vederea unei permanente consultãri în derularea procesului de reorganizare a sistemului sanitar. Patronatul si sindicatul sustin de comun acord necesitatea identificãrii unor solutii, în conformitate cu prevederile legislatiei în vigoare, care sã permitã salarizarea personalului din sistemul sanitar în functie de performantele acestuia. Cel putin asta prevede acordul semnat de Federatia Sanitas cu Ministerul Sãnãtãtii, prin care ministerul se obligã sã reorganizeze sistemul astfel încât salariatii acestuia „sã isi recapete demnitatea, calitatea serviciilor medicale sã creascã, iar în final, pacientii sã fie multumiti”. Iar discutiile au vizat si reorganizarea directiilor de sãnãtate publicã la nivel national, ceea ce în final va duce la desfiintarea unora, cum este si cazul DSP Hunedoara.
Înapoi în spitale
Eugen Nicolãescu sustine cã prin aceastã mãsurã serviciul public se apropie de cetãtean în paralel cu micsorarea cheltuielilor inutile si controlul costurilor, iar personalul nu va rãmâne pe drumuri.
“O parte din personal se va transfera cãtre comunitatea localã, altã parte va fi absorbitã la regiune. Având în vedere cã încã mai sunt medici si asistenti locali, pe plan judetean pot fi redistribuiti în spitale sau la alte cabinete de medicinã”, a declarat ministrul Eugen Nicolãescu în cadrul întâlnirii cu reprezentantii Federatiei Sanitas.
DSP Hunedoara are 110 angajati si doar o parte ar urma sã fie preluatã de structurile teritoriale, asa încât mãsura anuntatã de MS a stârnit panicã în rândul personalului. Dacã