Pe lângă accesul la diverse programe culturale şi educaţionale, apartenenţa la marea familie a statelor francofone reprezintă încă o cale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Peste 70 de state din lume sărbătoresc astăzi Ziua Internaţională a Francofoniei. În Moldova, considerată cea mai francofonă ţară din Europa Centrală şi de Est, sunt organizate diverse activităţi nu doar în această zi, dar în decada 20-31 martie.
Până la această oră, au fost programate 200 de evenimente, iar numărul lor va ajunge la 300 până la sfârşitul lunii, mica noastră republică fiind mai mulţi ani la rând lider mondial la acest capitol (pentru comparaţie: Albania, Slovacia, Cehia şi Croaţia au planificat doar câte o manifestaţie). Este vorba de concursuri de limbă franceză şi civilizaţie francofonă, spectacole, expoziţii, proiecţii de film, dezbateri, conferinţe, mese rotunde.
În cadrul Festivalului Filmului Francofon, cinefilii vor putea viziona 12 pelicule recente - animaţie, comedii, drame şi filme de acţiune, care vor fi proiectate la Chişinău, Bălţi şi Tiraspol. Pe lângă tradiţionalul festival al cântecului francez, amatorii de muzică sunt invitaţi la concertele de la Nisporeni, Tiraspol şi Chişinău susţinute de grupul pop-rock Hologram, din sudul Franţei. Trupa a pregătit un program special pentru Moldova cu cântece franceze cunoscute şi câteva în engleză, ba chiar a învăţat o piesă în română - „Numai tu“ de Gândul Mâţei. Intrarea la toate evenimentele este liberă.
Oportunităţi de dezvoltare
Mulţi cred că francofonia se rezumă la Franţa şi limba franceză. De fapt, este vorba de 77 de state care cooperează între ele, împărtăşesc şi promovează aceleaşi valori. Ţara noastră a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) în 1997, deschizându-şi noi perspective.
„Afilierea la spaţiul francofon comun a creat o serie de oportunit