Procurorii au constatat că şi administraţia companiei Intercominvest făcea parte din reţeaua de contrabandişti cu produse de tutun. Firma a figurat în anul 2011 în clasamentul celor mai mari exportatori de mărfuri din Republica Moldova.
Compania Intercominvest activează de mai mulţi ani în zona economică liberă Chişinău şi de câteva luni este în litigiu cu Serviciul Vamal. Chiar ieri avea pe rol un proces la Curtea Supremă de Justiţie contra Vamei.
Şeful Intercominvest, figurează în registrele Vamei ca specialist în vămuire, iar vânzările oficiale ale companiei se ridică la circa 20 de milioane de lei.
Amintim că patru vameşi şi alte trei persoane au fost reţinute după ce marţi, procurorii au desfăşurat percheziţii la mai multe puncte de lucru ale Serviciului Vamal. Aceştia sunt anchetaţi într-un dosar penal cu privire la acţiuni de contrabandă în proporţii foarte mari. În total, în această schemă au fost implicaţi peste 20 de contrabandişti moldoveni.
„48 de tiruri cu tutun fermentat au intrat în anii 2007-2011 în Republica Moldova, sub formă de import temporar, în Zona Antreprenoriatului Liber. Acolo codul de produs era schimbat din «tutun fermentat» în «resturi de tutun» şi apoi marfa a fost trimisă în Uniunea Europeană“, a anunţat Vitalie Briceag şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. ,Potrivit lui Briceag, fiecare dintre cele 48 de tiruri transporta spre UE marfă în valoare de câte 50.000 de euro.
În total, aşa-zisele resturi de tutun care au trecut prin vămile moldoveneşti le-au adus contrabandiştilor venituri de 2,4 milioane de euro.