Ultimii ani au arătat decompetitivizare a industriei româneşti de medicamente, îndeosebi a celei de medicamente generice, a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Acesta a semnalat o serie de bariere care îi pun în dificultate pe producătorii de medicamente de la noi din ţară.
În primul rând, explică Damian, o problemă foarte serioasă este termenul de plată de 360 de zile. „Companiile de medicamente generice nu îşi pot permite acest termen de plată şi vor ieşi automat din piaţă”, a declarat preşedintele APMGR, adăugând că industria farmaceutică aduce 1,5% din PIB, în timp ce în Statele Unite ale Americii procentul este de peste 10%.
„Fabricăm 65% din medicamentele care se utilizează la ora actuală în România şi exportăm în circa 90 de ţări ca şi industrie şi medicamentul românesc reprezintă un foarte bun ambasador pentru România alături de alte bunuri pe care România le are”, a precizat Damian.
Medicamentele foarte ieftine nu se mai găsesc în farmacii
De altfel, ministrul Sănătăţii a explicat că termenele de plată ale medicamentelor se vor scurta la 60%, însă va exista o plată eşalonată. Conform unei directive europene, statele sunt nevoite să îşi achite datoriile faţă de producătorii şi distribuitorii de medicamente în cel mult 60 de zile de la data emiterii facturii. Chiar şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România este sceptic cu privire la aplicativitatea acestei directive în România.
În plus, medicamentele foarte ieftine nu se mai găsesc în farmacii decât foarte rar. Problema a fost semnalată în repetate rânduri de asociaţiile de pacienţi, în mod special de cele care activează în zona oncologiei, unde citostatice ieftine, dar vitale pentru bolnavi nu pot fi găsite pe piaţa de medicamente din România.
„O barieră serioasă de