O teorie apărută în 1989 susţinea că traiul într-o casă curată, adică lipsa expunerii la alergenii obişnuiţi, însemna că sistemul imunitar al copiilor nu se dezvoltă aşa cum ar trebui. Acest lucru ar explica tendinţa de creştere a numărului de bolnavi de astm şi de alte boli alergice.
Cercetătorii de la Universitatea Southampton din SUA au descoperit că riscul ca un copil să facă astm este redus la jumătate dacă este scăzut contactul copilului cu alergenii comuni în primul an din viaţă.
Studiul a luat în calcul 120 de oameni născuţi în urmă cu 23 de ani, cărora li s-a urmărit starea de sănătate pe tot parcursul vieţii. La 18 ani, 27% din cei care au fost expuşi în mod natural la alergeni au făcut astm, comparativ cu doar 11% din cei aflaţi în grupul ferit de alergeni.
„Credem că astmul poate fi prevenit încă din primii ani ai copilăriei, chiar până la vârsta de 18 ani, prin evitarea prafului şi printr-o modificare a dietei“, spune profesorul Hasan Arshad.
Anul trecut în octombrie, cercetătorii de la Şcoala de Igienă şi de Medicină Tropicală din Londra au ajuns la o concluzie similară. „Ideea că un copil care suferă mai puţine alergii (datorită unei locuinţe mai curate) are un risc mai mare de a face astm ulterior nu se justifică“ , declară profesorul Sally Bloomfield.