Vedem sau auzim deseori în aceste zile, la începutul Postului Mare, "vedete" care ne spun că postesc sau "experţi" în materie care oferă reţete de post ce îţi lasă gura apă. Lecturarea Sfintei Scripturi ne descoperă însă un alt sens al postului decât cel înţeles de mulţi din lumea de astăzi, un post care cheamă la „smerenia sufletului“ şi la acţiune.
"Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, Ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie." (Matei 6, 16-18)
Versetele de mai sus fac parte din fragmentul evanghelic care se citeste atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Greco-Catolica inaintea inceperii Postului Mare. Explicatia lui Isus referitoare la post a fost facuta cu ocazia Predicii de pe Munte (Matei, capitolele 5-7), cand Acesta, incepand cu cuvintele "sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc" (Matei 5, 17), ia Legea si o interpreteaza in adevaratul ei inteles. In intelesul dat de credinta, si nu de anumite ritualuri care au inchis spiritul Legii lui Dumnezeu in lanturile datinilor si obiceiurilor omului.
Fiind la inceput de Post Mare, doresc sa ma opresc asupra acestor cuvinte ale Mantuitorului referitoare la post, nu numai pentru ca aceasta practica este impamantenita si cunoscuta de aproape toata lumea, dar mai ales pentru ca aceste cuvinte ale lui Isus sunt si astazi actuale.
La o prima lectura a textului mai sus amintit poate multi se intreaba ce legatura are spalatul fetei si ungerea parului cu postul. Pentru a intelege aceste cuvinte ale lui Isus este necesar sa facem o incursiune in Vechiul Testament pentru a vedea