Problemele de somn, mai frecvente primăvara, pot fi remediate cu ajutorul unor dispozitive care emit lumini şi sunete relaxante sau care creează condiţii bune pentru dormit.
Unul din patru români are probleme cu somnul, potrivit unui studiu comandat de compania Studio Moderna. În această perioadă, insomniile sunt mai frecvente, pentru că se numără printre simptomele asteniei de primăvară.
Înainte de a recurge la somnifere, este indicat să încercăm să ne asigurăm toate condiţiile pentru odihnă. În dormitor ar trebui să existe suficient oxigen (aerisirea lui este recomandată înainte de culcare) şi condiţii optime de temperatură şi lumină. 21 de grade Celsius este temperatura care asigură o odihnă bună.
Organismul secretă melatonină, hormonul care induce somnul, doar când în cameră este întuneric, aşa încât măştile pentru ochi sunt o soluţie foarte bună atunci când nu putem controla lumina dintr-o încăpere.
Lumina colorată induce somnul
Lumina poate fi însă benefică, dar cu două condiţia ca ea să fie folosită conform principiilor cromoterapiei – terapia care tratează problemele de sănătate cu ajutorul luminii colorate. „Cele mai bune culori pentru un somn odihnitor sunt nuanţele deschise de albastru şi de violet, precum şi tonurile neutre calde“, potrivit medicului Shelby Freedman Harris, de la Centrul Medical Montefiore din New York. Există pe piaţă diverse dispozitive care reflectă lumină colorată pe tavan.
Unele persoane au nevoie de linişte deplină pentru a adormi, situaţie în care dopurile de urechi se dovedesc foarte utile. În cazul în care ele creează disconfort, o alternativă pot fi gadgeturile care emit zgomot alb. Acesta este un tip de sunet dat de semnalele electromagnetice ale Pământului şi conţine toate tonalităţile spectrului sonor. Zgomotul alb poate acoperi sunetele deranjante, astfel încât să adormim mai uşor.