Preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta au susţinut, luni o conferinţă de presă comună la sediul USL, referindu-se la calendarul modificării Constituţiei.
Crin Antonescu a anunţat că a fost încheiată, de către Comisia de revizuire a Constituţiei, inventarierea tezelor privind revizuirea, înaintate de fiecare dintre grupurile parlamentare. O dezbatere publică pe această temă, organizată de Forumul Constituţional, va avea loc în jurul datei de 15 mai. Totodată, el a subliniat că nu vor fi asumate cererile care exced actuala modificare a Constituţiei, fără să precizeze care sunt acestea.
În legătură cu solicitarea trimisă de Preşedintele Traian Băsescu în vederea revizuirii Constituţiei, Crin Antonescu a declarat că procedural, acest proiect va urma cursul firesc şi nu va fi obstrucţionat, dar că nu poate fi acceptată idea lui Traian Băsescu de a nu putea discuta altfel decât în baza acelui proiect. Despre legea statutului cadrelor militare, pe care şeful statului a trimis-o la reexaminare, Crin Antonescu a spus că va fi supusă procedurilor parlamentare.
Crin Antonescu a precizat că procesul de revizuire a Constituţiei trebuie privit în contextul unei tradiţii democratice şi a făcut referire la Constituţia din 1866 şi la cea din 1923, care au fost în acord cu tendinţele europene. Referitor la Constituţia care este în vigoare, cea din 1991, preşedintele Senatului a subliniat că aceasta a „aşezat statul de drept şi pluralismul în România“. Crin Antonescu a evidenţiat o colaborare strânsă cu Comisia de la Veneţia pentru „adaptarea Constituţiei la standardele actuale“.
Premerul Victor Ponta a susţinut poziţia lui Crin Antonescu cu privire la revizuirea Constituţiei.
„Asistenta din partea Comisiei de la Veneţia în procesul de modificare a Constituţiei va ajuta atât pe fond , pentru a elabora texte la standard euro,