O variantă miniaturizată a unei mantii de invizibilitate a fost deja construită de cercetători. Deşi nu funcţionează ca în filme, "mantia" funcţionează momentan în lumina microundelor, nu şi pentru lumina vizibilă.
Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au creat un material care-i aduce mai aproape de realizarea unui înveliş care să respingă sau să "distrugă" lumina în totalitate, astfel făcând obiectele invizibile şi ar putea să-i ascundă pe oameni chiar în timpul zilei.
Invenţia a fost realizată dintr-un material numit metaecran, creat din bucăţi de cupru ataşate unui film flexibil de policaronat. Fâşiile de cupru au o grosime de doar 66 de micrometri, iar filmul din policarbonat are 100 de micrometri grosime. Cele două materiale sunt combinate într-un model diagonal, ca o plasă de prins peşte.
Oamenii de ştiinţă au încercat de data aceasta o abordare diferită. Dacă prima încercare de a crea un material care respinge lumina şi face obiectele invizibile a fost bazată pe ideea de a face lumina să se strecoare pe lângă un material, acum ei au vrut să anuleze lumina şi aceasta să nu fie respinsă de un obiect, astfel făcând acel lucru invizibil ochiului uman.
Andrea Alu, şefa cercetării de la Universitatea din Texas, a realizat experimentul pe o fâşie de 18 centimetri expusă la lumină de microunde. Ea susţine, potrivit livescience.com, că această tehnologie poate fi folosită pe orice material, nu numai pe cele cu formă regulată.
"Am demonstrat că nu avem nevoie de un material care să respingă reflexia luminii. O suprafaţa simplă şi cu un anumit model ar putea fi suficientă şi mai eficientă", a declarat Andrea Alu.
Cercetătorii spun că mai au de lucru până când să extindă tehnologia, dar pe viitor ar putea fi aplicată în dispozitive noninvazive şi instruente biomedicale. Profesorul Alu consideră că, în principiu, tehnica fol