Afacerea Macio frige atât de tare încât directorii din Primărie şi-o pasează ca pe un cărbune încins. Rezilierea acordului de colaborare încheiat în 2009 între municipalitate şi companie scoate la iveală neglijenţe crase.
Deşi italienii s-au obligat să depună în contul municipalităţii o garanţie de 500.000 euro cu titlul de "daune interese", care să fie executată dacă nu termină construcţia la timp, de urmărirea ei nu s-a ocupat nimeni. "Verificarea garanţiei nu era treaba mea!", spun la unison directorii primarului Ilie Bolojan.
Afacerea Macio
Primăria a reuşit performanţa să facă "varză" o afacere "beton". Înţelegerea "pod contra teren", încheiată de municipalitate cu Macio SRL, firma italianului Massimo Burtet, şi aprobată de Consiliul Local în noiembrie 2009, a eşuat lamentabil. Potrivit acordului de colaborare, Macio închiria de la Primărie, pe o perioadă de 15 ani, o suprafaţă de 6.951 de metri pătraţi în zona străzii Făcliei, la un preţ de 132.000 lei pe an, cu posibilitatea de cumpărare ulterioară.
Compania urma să se extindă aici de pe terenurile pe care le deţine în vecinătate, pentru a pune în operă două proiecte europene în valoare de 8 milioane euro. Acestea vizau construirea unui centru de afaceri regional, a unui hotel cu 8 etaje, a unui centru SPA şi a unei zone de agrement cu terenuri de sport, beach-bar şi plajă la Crişul Repede.
În schimbul folosirii terenului, Macio se obliga să ridice un pod care să lege peste Crişul Repede străzile Dragoş Vodă şi Făcliei, pentru a fluidiza circulaţia între cartierele Velenţa şi Oncea, degajând astfel traficul de pe Magheru, Republicii, Ştefan cel Mare. Construcţia urma să aibă două benzi, fiecare cu o lăţime de 7,8 metri, cu trotuare pe ambele părţi. Pentru eventualitatea că podul nu avea să fie terminat la timp sau nu va îndeplini standardele de calitate, italienii s-au obligat să