Au eradicat multe epidemii, cu preţul de a aduce boli noi. Autismul şi bolile autoimune au explodat în lume o dată cu campaniile de imunizare.
Vaccinarea a stârnit cele mai mari controverse din istoria medicinei. În timp ce Internetul e plin de poveşti cu părinţi distruşi, cazurile de copii grav afectaţi de „înţepături” se caută cu lupa în tratate. Deşi susţin că e o isterie artificial creată, medicii admit că vaccinarea ridică anumite semne de întrebare, scrie doctorulzilei.ro.
Începutul isteriei
Cele mai controversate vaccinuri sunt ROR, ce oferă protecţie împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, şi vaccinul pentavalent, care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei. Ele au fost asociate cu explozia de autism din anii ’50-’60, perioadă care se corela cu începutul campaniei de imunizare, în SUA. În Japonia, primul copil diagnosticat cu autism s-a născut în 1945, perioadă ce a coincis cu programul obligatoriu de vaccinare impus de americani. În 1962 ia naştere la Londra prima Asociaţie a părinţilor cu copii autişti. Acolo, numărul bolnavilor era mai mic decât în SUA, explicaţia fiind aceea că în Anglia, vaccinul nu era obligatoriu.
Efectele au fost puse pe seama a două substanţe: tiomersal (mercur) şi aluminiu. Studiile au dovedit că în părul copiilor autişti, concentraţia de mercur era mai mare decât la cei sănătoşi, semn că metalul se acumula în organism. OMS a interzis tiomersalul, dar nu de tot.
Răceală, nu autism
Medicul de familie Călin Ciubotaru (foto) susţine însă că beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât riscurile. „Rujeola se complică în peste 10% dintre cazuri cu encefalite cu rată mare de mortalitate. În schimb, vaccinul dă cel mult o răceală şi encefalite mai mult în literatură”. În cazul vaccinului pentavalent, reacţiile adverse sunt