În Africa, tinerii sunt nemulţumiţi de conducătorii lor. Nu a existat până acum o revoltă a noii generaţii, dar asta nu înseamnă că lipsa de satisfacţii nu îşi face simţită prezenţa.
Când Mkhuleko Hlengwa a sosit în Cape Town, în Africa de Sud, toate privirile erau aţintite asupra lui. Cel mai tânăr membru al parlamentului purta o cravată roşie asortată cu încălţăminte de aceeaşi culoare şi un costum negru. Pe un nasture, se putea citi: „Nu violului“. Mesajul său era clar. „Sunt tânăr, plin de încredere şi mă voi concentra asupra lucrurilor care sunt importante pentru tineri“, se arată într-un articol publicat pe site-ul „Deutsche Welle“.
Ca deputat al Partidului Libertăţii Intakha, Hlengwa se confruntă cu oponenţi politici de marcă, dar susţine că vârsta sa fragedă nu reprezintă o slăbiciune. „Înţeleg clar că nu are legătură cu vârsta, ci cu efortul care trebuie depus“, a declarat el.
Hlengwa vrea să vadă cum tinerii africani joacă un rol activ în viaţa statului sud-african şi speră ca liderii să fie făcuţi responsabili pentru acţiunile lor. Una dintre priorităţile sale este combaterea violenţei împotriva femeilor, în condiţiile în care, în 2012, în Africa de Sud au existat 64.000 de cazuri de viol. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţin însă că aceste statistici pălesc în comparaţie cu realitatea.
Investiţii în sport
Combaterea şomajului şi îmbunătăţirea sistemului de educaţie sunt importante pentru tânărul deputat. Dacă rata şomajului în rândul tinerilor rămâne de 50%, Hlengwa este convins că Africa de Sud va avea probleme majore, ca unul dintre vecinii săi.
„Zimbabwe este o ţară în care drepturile omului sunt încălcate şi statul este în colaps“, declară el. „Africa de Sud se îndreaptă în aceeaşi direcţie, cât timp nu ia în serios problemele şi spusele celor tineri“.
Hlengwa crede că statul ar trebui să inv