Consilierii locali vor vota astăzi bugetul municipiului pentru anul în curs. Spre deosebire de anul trecut, bugetul de venituri este mai mare cu peste 230 de milioane de lei, ajungând la 905 milioane de lei.
Cea mai mare parte din banii municipalităţii vor fi direcţionaţi spre serviciile curente ale oraşului. Oficialii din Primărie spun că, în condiţiile date, Iaşul va avea parte de investiţii importante şi anul acesta.
Subvenţiile guvernamentale anticipate de municipalitate anul acesta sunt de peste 183 de milioane de lei, din care 98,9% reprezintă subvenţii de la bugetul de stat destinate susţinerii derulării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare.
La capitolul fondurilor obţinute din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital figurează suma de 173 de milioane de lei. Aceşti bani provin exclusiv din taxele aplicate persoanelor fizice. Se poate deduce că Primăria preconizează ca societăţile comerciale să nu obţină profit anul acesta. Municipalitatea se aşteaptă ca în 2013 să încaseze 60 de milioane de lei din impozite şi taxe pe proprietate, 201 milioane de lei din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, din care 89% reprezintă sume defalcate din TVA.
Oficialii Primăriei Iaşi au calculat că vor obţine finanţări nerambursabile în valoare de 252,8 milioane de lei. Acestea provin de la Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune. Banii ar urma să fie cheltuiţi pentru continuarea unor proiecte, precum pasajul rutier „Octav Băncilă“, care va lega cartierul Dacia de Păcurari, pasajul subteran „Mihai Eminescu“, din zona Fundaţie, modernizarea complexului Ciric, reabilitarea şoselei Păcurari, bulevardului Independenţei, străzii Elena Doamna, bulevardului Ştefan cel Mare, şoselei şi străzii Nicolina.
Investiţiile de la bugetul local
Alături de fondurile europen