Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Iaşi se plâng că legislaţia în vigoare este prea permisivă în ceea ce priveşte evaziunea fiscală, ceea ce produce mari probleme colectării veniturilor la Bugetul General Consolidat al Statului. Într-un raport prezentat conducerii Prefecturii, cei de la Finanţe susţin că judeţul Iaşi figurează cu o datorie de 286 de milioane de lei la acest buget.
„În luna februarie, din cauza insolvenţei societăţilor din Iaşi, noi nu am putut să colectăm la Bugetul de Stat atât cât a stabilit Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Nu putem nici în luna martie, pentru că, oricât am vrea, nu avem de unde. Nu ne crede nimeni că nu avem de unde. Una din cauze este faptul că economia a scăzut“, a declarat Ioan Grigoriu, directorul adjunct al DGFP Iaşi.
Arieratele au următoarea structură: o parte dintre ele aparţin acelor societăţi aflate în insolvenţă (fiind demarată această procedură), o parte sunt atribuite firmelor inactive, unele societăţi s-au transferat în alte judeţe, unde se consideră că presiunea pe colectare este mai mică decât laIaşi(ex. Ilfov), iar o parte din arierate aparţin firmelor aflate în faliment.
„În fiecare zi, atât cei de la control, de la colectare şi de la Activitatea de Metodologie şi Administrare a Veniturilor Statului fac impulsionare pe teren, la agenţii economici, pe care-i rugăm frumos să plătească. Nici nu mai insistăm pe sumele vechi, deoarece în cazul acestor datorii conturile sunt blocate. S-a pus sechestru asiguratoriu peste tot ce se putea pune. Foarte multe firme n-au sechestru asiguratoriu pentru că n-am avut pe ce pune, neavând nici un bun“, a mai precizat Ioan Grigoriu.
Din punctul de vedere a celor de la DGFP Iaşi există o deficienţă legislativă, deoarece sunt cazuri când aceeaşi persoană are o societate, adună datorii de ordinul miliardelor de lei, îşi înfi