Profunzimea lucrurilor simple ale vieţii
- A face o pâine bună seamănă cu proiectarea unui circuit electronic complex, cu programarea unor funcţii de sistem informatic sau realizarea unui subansamblu mecanic de precizie. Efortul de creaţie este similar, diferenţa constând numai în obiectul de activitate şi natura instrumentelor utilizate. De aceea, vă invit să apreciaţi orice lucru realizat cu pricepere, dăruire şi talent, indiferent cât de umilă ar fi întrebuinţarea sa. Un astfel de gest ar fi o dovadă supremă a înţelepciunii ce transcende orgoliul ieftin şi mândria lipsită de conţinut -
Maşina de făcut pâine
În urmă cu mai multe luni de zile am achiziţionat "o maşină de făcut pâine" - cum îi este dat numele de către distribuitorii de echipamente electrocasnice. După ce am instalat respectivul dispozitiv, am început să citesc cu atenţie manualul de utilizare, cu dorinţa sinceră de a trece cât mai repede la fapte, mai precis, la realizarea primei pâini făcute în casă. Ideea de a-mi pregăti singur acest aliment de bază mă entuziasma peste măsură. Aveam sentimentul că mă întorc în timpurile când pâinea se făcea în casă, fiind cu totul necunoscută producţia industrială, eficientă în ce priveşte cantitatea, dar mult inferioară la capitolul calităţii rezultatului oferit unor consumatori adaptaţi la un standard, din nefericire, denaturat.
Într-adevăr, mare mi-a fost bucuria de a constata cât de uşor se putea pregăti o pâine de calitate şi fără conservanţi. Sau, cel puţin în teorie, aşa stăteau lucrurile. De aceea, după ce mi-am făcut "temele" prin citirea tuturor informaţiilor ce mi s-au părut esenţiale, am trecut la proba practică. Astfel, am pregătit drojdia uscată, conform indicaţiilor producătorului, permiţând "desfăşurarea" a două linguriţe de microorganisme într-o cantitate mică de apă, în care dizolvase