Producătorii belgieni de ciocolată se vor întâlni în luna aprilie cu reprezentanţii guvernului local pentru a discuta procedura prin care Belgia va solicita Uniunii Europene să protejeze sortimentele de ciocolată belgiană.
Reprezentanţii acestei industrii cred că renumitele praline belgiene ar trebui să beneficieze de o protecţie similară aceleia de care beneficiază şampania franţuzească sau şunca italiană Parma, dorind ca sintagma „ciocolată belgiană” să devină un drept exclusiv al Belgiei.
Aceştia mai vor să interzică producătorilor străini să scrie pe produsele lor expresii precum „stil belgian” şi „fabricat pe baza unei reţete belgiene”, potrivit guardian.co.uk. Preparate copiate le afectează vânzările şi marca de calitate construită de-a lungul ultimului secol, de când Jean Neuhaus a inventat pralinele, acele bomboane din ciocolată tare, umplute cu cremă, în 1912.
„Ne întristează faptul că foarte des aceste copii nu se ridică la nivelul originalelor”, a spus Jos Linkens, directorul executiv al casei Neuhaus. „Dacă producătorii (de ciocolată) de top din lumea întreagă ne-ar copia, poate că am fi fericiţi. Nu dorim ca imaginea şi marca de calitate să aibă de suferit”, a spus Jos Linkens, care este şi preşedintele Choprabisco, Federaţia belgiană a biscuiţilor, ciocolatei şi a produselor de cofetărie.
Guy Gallet, secretarul general al Choprabisco, spune că are un coş uriaş, plin de cutii cu „ciocolată belgiană”, pe care el şi alţi directori de fabrici belgiene de ciocolată le-au descoperit în călătoriile lor. Printre ţările menţionate de acesta se numără Canada, China, Ungaria, Irlanda şi Malaysia.
Belgia are peste 200 de firme producătoare de ciocolată şi peste 2.000 de magazine, muzee, turnuri şi ateliere dedicate ciocolatei, precum Muzeul Ciocolatei din Bruxelles.
Exporturile de praline belgiene au crescut cu doar 1% între 2007